Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Máte hypotéku aj spotrebnú pôžičku s enormnou splátkou?

Máte hypotéku aj spotrebnú pôžičku s enormnou splátkou? Poradíme, či sa vám oplatí odklad splátok úveru.

Veľké percento Slovákov spláca viacero pôžičiek naraz. Medzi najpopulárnejšie kombinácie patrí práve hypotekárny úver a spotrebná pôžička, respektíve, leasing. V dnešnej dobe, kedy základné úrokové sadzby postupne rastú, sa však pôžičky môžu stať veľkým nepriateľom. Problémom je zvyčajne extrémne vysoká splátka. Čo robiť v takejto situácii? Je dobrým riešením odklad splátok úveru alebo predčasné splatenie?

Úrokové sadzby dlžníkom neprajú 

V aktuálnej dobe sa úrokové sadzby hypotekárnych úverov na Slovensku pohybujú v rozpätí 3,2 – 4,3 %. Najmä ľudia, ktorí si požičali v čase korona-krízy, keď boli úroky na svojich minimách, môžu v aktuálnom čase pociťovať extrémny nárast mesačnej splátky. Niekedy o niekoľko desiatok eur, no v mnohých prípadoch aj o viac než 100 € mesačne. 

V prípade spotrebných úverov je úroková sadzba už tradične ešte vyššia. Aktuálne sa hýbe v rozpätí 6 – 9,5 %. Úvery tak v dnešnej dobe dokážu z vašej peňaženky vytiahnuť veľa peňazí a nie je žiadnym prekvapením, že mnohí ľudia sa kvôli nim dostávajú do náročných finančných situácií.

Je odklad splátok úveru dobrým riešením? 

Odklad splátok úveru bol veľmi populárny hlavne v časoch korona krízy, keď sa do platnosti dostal zákon Lex korona. Ten dával dlžníkom možnosť odložiť si splátky úverov o 1 – 9 mesiacov, a to bez toho, aby bola ovplyvnená bonita.

Banky aj v aktuálnej dobe ponúkajú svojim klientom odklad splátok úveru, no s tým rozdielom, že už má negatívny dopad na kreditnú kvalitu.

Len krátkodobé riešenie problému

Pri odklade splátok treba myslieť na to, že na pár mesiacov síce nebudete mať tak veľké výdavky, avšak tie vás v budúcnosti dobehnú. V skutočnosti sa im tak vôbec nevyhnete, práve naopak, ešte viac si sťažíte situáciu. Totižto, úver sa úročí aj v čase, keď máte odložené splátky. To v praxi znamená, že na úrokoch v konečnom dôsledku zaplatíte viac, ako keby ste si splátky neodkladali.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Ťažkosti so získaním úveru v budúcnosti

Keď banku požiadate o odloženie splátok úveru, stávate sa pre ňu nespoľahlivým dlžníkom. Informácia o odložení splátok bude zaevidovaná v elektronickom registri údajov o spotrebiteľských úveroch. To znamená, že keď budete v budúcnosti žiadať o akýkoľvek úver, banka vám ho nemusí poskytnúť. Respektíve, ponúkne vám menej výhodné podmienky a nižšiu maximálnu výšku úveru. To môže byť problém hlavne pri hypotékach.

Spotrebný úver: predčasné splatenie sa vyplatí

Pokiaľ sa chcete vyhnúť mimoriadne vysokým splátkam úveru, najlepším riešením je predčasné splatenie. Keď máte hypotéku i spotrebný úver, predčasné splatenie sa najviac oplatí práve pri spotrebnej pôžičke. Dôvod je jednoduchý – platíte na nej aj 2x tak vysoké úroky ako na hypotéke.

Keď spotrebný úver predčasne splatíte, zbavíte sa vysokých splátok a zároveň ušetríte stovky, neraz tisícky eur, ktoré by ste inak zaplatili na úrokoch.

Kúpa nehnuteľnosti bez úveru – ideálne riešenie

Dôvodom, prečo si mnohí ľudia berú hypotéku aj spotrebný úver naraz, je práve kúpa nehnuteľnosti. Banky v dnešnej dobe najčastejšie ponúkajú hypotéky v maximálnej výške do 80 % z hodnoty nehnuteľnosti, výnimočne 90 %. 100 % hypotéka je dnes veľkou raritou. To znamená, že ak si chcete kúpiť byt za 150 000 eur a banka vám poskytne štandardné 80 % financovanie, 30 000 € musíte doplatiť z vlastných zdrojov.

Ak nemáte nasporených dosť financií a vaši blízki vám nevedia poskytnúť pôžičku, neostane vám nič iné, než si zobrať spotrebný úver. Automaticky sa dostanete do zbytočne komplikovanej finančnej situácie a musíte podstupovať pomerne veľké riziko. Ideálnym riešením je tak kúpa nehnuteľnosti bez hypotéky a pôžičiek. Tá pritom nemusí byť žiadnou utópiou!

Bývanie bez hypotéky vďaka službe prenájom s odkúpením neskôr

Vďaka službe prenájom s neskorším odkúpením si môžete vlastné bývanie dopriať okamžite a bez nevýhodných úverov. Nájdete si svoju vysnenú nehnuteľnosť, my ju kúpime za vás a prenajmeme vám ju. Keď budete mať našetrených dostatok peňazí, aby ste si okrem hypotéky nemuseli brať aj spotrebný úver, podľa vopred dohodnutých podmienok ju môžete od nás odkúpiť.

Vlastné bývanie tak získate bez veľkého finančného rizika. Môžete žiť bez stresu, nemusíte riešiť odklad splátok úveru a súvisiace problémy. Kúpa vysneného domu či bytu nebola nikdy jednoduchšia!

Pre viac informácií nás kontaktujte prostredníctvom kontaktného formulára na našej webovej stránke, telefonicky alebo emailom. Tešíme sa na spoluprácu.

Viac na www.bizpartnerfinance.com

« späť na všetky články